Saturday , April 4 2020
Home / sweden / Debatt: Bygg rätt på mindre orter – Sidor

Debatt: Bygg rätt på mindre orter – SidorHur gör vi för att säkra elevunderlaget för landsbygdens skolor, undrar Olof Jonmyren i en underledare i SN 24/9, samtidigt som han säger att svaret borde vara värt en guldstjärna.

Vårt svar är: bygg fler bostäder i de mindre orterna på landsbygden! Men inte vilka bostäder som helst. Vi vet att det finns många äldre som i dag bor i stora, tungskötta hus med besvärliga trappor och tränga badrum, med arbetskrävande trädgårdar och snöskottning vintertid. Man vill gärna flytta till en modern, lättskött lägenhet med rimlig hyra som är anpassad till äldres behov. Men det finns inga lägenheter att flytta till.

Svaret man möts av är ofta att man skall flytta till stan. Men det är inte det man vill. Man vill inte bryta upp från sitt sociala sammanhang i den invanda hemorten där man har sina barn, sina barnbarn och sina vänner.

Den gemenskap som gör att man håller sig frisk och vital ytterligare ett antal år med mindre krav på hemtjänst och social omsorg. Om vi ​​löser bostadsfrågan för våra äldre ger vi också plats för unga barnfamiljer att flytta in i prisvärda hus som kommer ut på marknaden.

Dessa unga barnfamiljer som vill bo på landet är i dag hänvisade till att bygga ett nytt hus till kostnader man inte har råd med. Därför säger också banken nej. ”Du är inte tillräckligt kreditvärdig och för övrigt anser vi att ett nytt hus på landsbygden inte har ett värde som motsvarar produktionskostnaden. Det är nog bättre att ni köper en bostadsrätt för tre miljoner på Brandholmen eller Arnö eller var det nu råkar finnas. Där finns det visserligen inte skolor som räcker till men då får väl kommunen bygga nya! ”

Släpp i stället tanken på att allt guld ligger i tätorten. Med lite fler moderna hyreslägenheter i våra 12 landsbygdsorter så att vi skapar den goda flyttkedjan fyller vi med tiden våra skolor igen med barn och ungdomar. Under en övergång kan vi ge incitament till kvalificerade lärare att välja dessa skolor. Och varifrån kom logiken att skolungdomar bara ska åka till stan? Bussarna går likafullt utåt – men nu tomma. Med kvalificerade lärare, genomtänkt digital teknik och en lugn skolmiljö kommer prestationen.


Source link