Friday , October 18 2019
Home / slovenia / Roglič na klasiki 'odpadlega listja' lovi dosežek legendarnega Coppija

Roglič na klasiki 'odpadlega listja' lovi dosežek legendarnega CoppijaV soboto kolesarje čaka zadnja velika dirka sezone, enodnevna dirka po Lombardiji, Primož Roglič pa ima na njej še neporavnane račune. Slovenski kolesar je nazadnje zmagal na italijanski dirki Tre valli Varesine, tudi v Lombardiji pa je v krogu favoritov za končni uspeh.

Na klasiko "odpadlega listja", kot pravijo dirki po Lombardiji, Primož Roglič odhaja izvrstno pripravljen, motiviran in z dobro popotnico. V torek je že zmagal na enodnevni italijanski dirki, na 197 km dolgi preizkušnji Tre valli Varesine. Po zmagi je dejal:"Neverjetno. Kot sem dejal že po zmagi na Giru dell'Emillia, preprosto uživam. Lepo bi bilo iti na počitnice, ampak me čaka še dirka po Lombardiji. Bomo videli, kaj lahko naredim na njejom bov spol kaj bo to prineslo. "

Dirka Il Lombardia mu že nekaj let predstavlja poseben izziv, letos pa je imel med dirko po Italiji, ko je trasa zavila v smeri lombardijske klasike, veliko smole. Njegovo spremljevalno vozilo si je ravno v času okvare kolesa vzelo postanek za naravni odmor, zato je izgubil nekaj dragocenega časa, ko ga je skušal nadoknaditi, pa je doživel še trk z.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Dobrih 230 kilometrov dolgo letošnjo dirko po Lombardiji bodo kolesarji začeli v Bergamu in končali v Comu, na poti pa jih čaka šest vzponov. Na identični trasi v letih 2015 in 2017 je slavil Italijan Vincenzo nibali, ki je po mnenju italijanskih strokovnjakov tudi letos prvi favorit. Tekmecev za prestižno zmago njemu in Rogliču ne bo manjkalo, saj so na startnem seznamu še zmagovalec dirke po Italiji Ekvadorec Richard Carapaz, najboljši z dirke po Franciji Kolumbijec Egan bernal, Danec Jakob Fuglsang, Španec Alejandro Valverde, …

Na zadnjem od petih tako imenovanih kolesarskih spomenikov sezone ima najboljši slovenski dosežek Janez brajkovič, ki je bil leta 2008 drugi. Če mu uspe zmagati, bo 29-letni Roglič postal šele drugi kolesar, ki bi nanizal tri zmage na dirkah Giro dell'Emilia, Tre Valli Varesine in Il Lombardia. Pred njim je to leta 1948 uspelo le legendarnemu Italijanu Faustu coppiju.

Primož RogličFOTO: Profimedia

Slovenski as je trenutno pri 13 zmagah v sezoni, toliko jih je zbral tudi Irec Sam Bennett. Eno več od obeh ima Rogličev klubski kolega pri Jumbo-Vismi Nizozemec Dylan Groenewegen. A sta oba sprinterja nekaj zmag zbrala tudi na dirkah nižje ravni, Roglič pa jih je kar 11 vpisal v svetovni seriji, dve pa na dirkah z oznako ekstra-kategorije, ki je le le ra razred nižje odvet

Do konca sezone bo po Lombardiji še ena dirka za točke svetovne serije. Od 17. do 22. avgusta bodo kolesarji dirkali na Kitajskem na dirki Guangxi, kjer Rogliča ne bo. Ker je sezono predčasno končal Francoz Julian Alaphilippe, ki na svetovni lestvici zaseda drugo mesto, to že zdaj pomeni, da bo Roglič sezono končal na vrhu sveta kot najboljši kolesar v karavani.

Petnajstega oktobra bodo v Franciji podelili nagrado Velo d'Or (Zlato kolo) za najboljšega kolesarja sveta po izboru francoskega časnika Velo Magazin, za katero je v ožjem krogu treh favoritov zg ipp zeg zeg zegegom


Source link